tisdag, november 30, 2010

Predikan 1advent del 1

Ett nådens år!
Det är fyra veckor kvar till jul och när jag säger det så drar endels magar ihop sig, å nej tänker en del;
hur skall jag hinna allt, ånej hur skall vi ha råd, ånej hur skall vi kunna hålla sams, ånej måtte jag inte sitta där ensam hela helgen, å nej nu skall vi sitta där och upprätt hålla. Och en del har längtat sedan förra året, och en del har en helt ny släkt att träffa och funderar på hur de skall bli.
Julen är i mångt och mycket på flera sätt kontrasternas verklighet. Och några av de kontrasterna skall vi titta på tillsammans idag.

Ett nådens år!
Vi går nu in i den tid som kallas advent, och titt som tätt har man fått höra att advent det betyder väntan på Kristus. Och det stämmer ju det är ju det som skall hända nu. Läser man ordet på latin som ingen orkar göra eller gör, så betyder ordet Herrens ankomst.

Om man väntar på något är en bra fråga att ställa sig - Vad är det vi väntar på?

Vi skall ta vårt avstamp i en av söndagens texter från luk 4;

Jesus i Nasarets synagoga
16Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom profeten Jesajas bok. När han öppnade den fann han det ställe där det står skrivet: 18Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren. 20Han rullade ihop boken och gav den tillbaka till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina blickar riktade mot honom. 21Då började han tala till dem och sade: "I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig." 22Alla prisade honom och häpnade över de ljuvliga ord som utgick ur hans mun. Och de frågade: "Är det inte Josefs son?" 23Då sade han till dem: "Snart kommer ni med talesättet: Läkare, bota dig själv! och säger: Allt som vi har hört att du har gjort i Kafarnaum, gör det här i din hemstad också."


Begreppet ett nådens år kommer från GT (den äldre delen av bibeln) och från seder och lagar som judarna hade och levde efter. Och det Jesus säger är att han själv är själva uppfyllelsen av jubelåret i själva praktiken. O vad betyder det?
Den gammaltestamentliga lagen om jubelåret/nådens år kännetecknades av tre faktorer (3 Mos 25):
1. Personlig frihet - om du var slav
2. Ekonomisk upprättelse - om du var fattig eller stod i skuld
3. Fullständig vila - från vardagens arbete, slit, prestation

Jubelåret skulle infalla vart 50:e år och var en återställning av ordningen i samhället och i människans tillvaro. Befrielse från olika slavok. Upprättelse från skuld och fattigdom. Upprättelse av krökta ryggar.
Och fullständig vila från tillvarons arbetsamma bygge.

Jubelåret praktiserades troligen aldrig.
Men jubelåret är också en bild för den realitet som är Guds rike som kommer med Jesus och hans ankomst, som vi väntar på i advent.

Om man skulle säga till gemene man på stan att julen är ett frihetsbudskap in i deras liv, att julen är befrielse från allt det där som tynger dem och att advent handlar om att vänta på Honom som skall komma för att klippa alla bojor och som vill få oss att se,
och att vi är till - även om vi inte har en ny sorts adventsljusstake som de på andra sidan gatan i år igen. Skulle man säga det finns det säkert många som nästan skulle ta det som ett hån. Ja för vad har våra liv med judiska gamla lagar att göra? O med en man som verkade långt efter att de skrevs i en helt annan del av världen än vår?

Att förkunna ett nådens år från Herren vår Gud. Vad innebär det? Hur ser Guds ord ut in i vår samtid just nu in i ett super stressat jul Sverige, vad gör de här orden för skillnad i våra liv idag just nu? In i detta som är vårt liv.

åter till bibeltexten. Det står att Jesus han befinner sig på hemma mark i Nasaret, det är sabbat och det är troligen mycket folk i synagogan som var judarnas samlingsplats och de ger honom texterna och han läser från profeten Jesaja en profetbok från Gt, skriven flera hundra år före att Jesus föddes. En mycket betydelsefull text om Messias som komma skall, till saken hör att judarna aktivt väntade på Messias en messias som skulle komma och befria dem från de romerska förtrycket. Efter att han har läst står det att;

Alla i synagogan hade sina blickar riktade mot honom.

All uppmärksamhet är riktad mot honom och han säger;

”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig."
Och de är inte den lilla programförklaringen.
Dessa fyra punkter, dessa statements som Jesus gör skall vi titta på. Vad är det egentligen Jesus säger?
Vad finns det som advent i djup o botten handlar om;

Inga kommentarer:

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...