tisdag, januari 18, 2011

hihohi

"Marsvin (Cavia porcellus) är ett däggdjur i ordningen gnagare som hålls som husdjur, både som sällskapsdjur och som matdjur. Det är ett populärt och lättskött sällskapsdjur som finns i flera färger och färgkombinationer.

Marsvinen hölls som husdjur först i Sydamerika, främst för köttets skull. Till Europa kom de på 1500-talet. Där fick de aldrig någon betydelse som matdjur, men hölls från början som sällskapsdjur och senare även som försöksdjur.

Ordet marsvin kommer från tyska Meerschweinchen som betyder ’liten havsgris’.

Det vilda marsvinet levde i Sydamerika. Marsvinets föregångare fanns redan under eocen, för ungefär 15 miljoner år sedan. För 5 miljoner år sedan fanns det som mest elva arter. Sedan minskade variationen. Indianer i Anderna var de första att ha marsvin som husdjur. Marsvinen användes som offergåvor till inkagudarna.

Marsvinet används ännu i dag som köttdjur i Sydamerika. I Peru konsumeras 20 000 ton kött per år från cirka 65 miljoner djur. Under 1500-talet upptäckte nederländska resande marsvinen och de tog med sig dem till Europa. Från detta har marsvinen fått sitt namn; de kom från havet och såg ut som små grisar, havsgrisar.

7 kommentarer:

Miss Sophie sa...

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:YYxyw6lmT_j00M::www.zoonen.com/forum/visadiskussion.asp?oid%3D839585%26p%3D0&t=1&usg=AFrqEzdvOBJnizMU85b2fnV_xGQGYFm2hg

hannapanna sa...

näe? hur många e dom nu?? :-o

kram

lisa sa...

å ingen fara!
de är två, bara gamla minnen! :)

lisa sa...

Sofie! jag tror inte han tycker det är kul;) kramen!

Miss Sophie sa...

Jooo, ser du inte va nöjd han ser ut ... :D
Ska nog fixa nåt liknande till Hårbollarna à la Fredlund nästa marsvinspass... Woahaaaaaaa!

Tussilago sa...

lisa, jag älskar dig men jag kommer aldrig att förstå din kärlek till dessa underliga djur! ;) puss!

lisa sa...

Kram tussen!
ses i helga roligt värre! (djuren älskar dig!;)

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...