onsdag, december 01, 2010

Predikan 1advent del 2

Vad finns det som advent i djup o botten handlar om;
Bortom Allt det där som sliter och drar i oss, för advent det är..;

•.. Inte bara att försöka skapa de rätta förutsättningarna som en genuint trevlig jul kräver - som i och för sig är en stor nåd att få erfara och något mycket gott.

•.. Advent det är inte heller väntan på - Den där sockriga sockervadds mysjulen. Lätt är det att tappa bort de kontraster som evangeliet(alltså budskapet om Jesus) skapar, i den där känslan som man så lätt kan få efter några timmar på stan och man har redan ätit en pepparkaka i varje butik och det var gott första tre timmarna men nu, när man står där med alla kassarna och så infinner sig den där känslan; var det allt, var detta det hela?

• Det är inte heller att vi skall stressa runt så att vi kan pusta ut dan före jul och klappa oss på magen och säga att nu har jag fullgjort allt. Det kan aldrig endast hänga på oss.

Och jag tror jag är en av de sista att ta ifrån er/oss att man får pynta och greja och hålla på, själv byggde jag tomtelandskap och pepparkakshus i tors bakade mandelmusslor i fredags till fikat här efter, saffransbröd i ons o fredags..o har längtat sedan förra året, o det är gott, men är det endast det som vi väntar på, på djupet?

Vilka är dessa kontraster och vad är det i allt detta som vi verkligen har anledning att vänta på. Fyra stora staments häng med nu;

Jesus säger sig vara;
Glädjebud för de fattiga
Hurdan är julen om den är ett glädjebud för de fattiga, på ett sätt kan det nästan kännas som ett hån.
I den tid då denna text skrevs var det tydliga skillnader mellan människor på ett annat sätt än vi har idag i alla fall det som vi tycker oss se. I vårt samhälle är dessa skillnader i många fall mycket mer subtila, ofta i våra församlingar är det en ganska homogen grupp ganska likriktade, och det behöver inte vara något fel. O hos oss är det inte riktigt så men det är lätt att utgå från sig själv och då kan vi lätt bedra oss och tänka att vi har nog ingen fattigdom?! Eller!?

Vem är egentligen fattig i denna världen i vårt samhälle? I vårt sammanhang, där det egna personliga projektet är det som står först och främst hos många oavsett om vi vill det eller inte, i den närmsta vardagen, vem är fattig här. Är det: den som inte har samma utstuderade image eller koncept kring sig. Den som inte har ett liv som orkar samma tempo som det här samhället. Grannen som inte har någon kontakt med sina barn, de hör aldrig av sig men man kan ändå prata om dem som att de gör det. De som nyss kommit till vårt land och faller mellan alla stolar för att de missade en dag på arbetsförmedlingen. De som bor i samma hus men har slutat att prata med varandra? Vem är egentligen fattig?

Fattigdomen för oss i samhället idag kanske mer handlar om allt vi försöker upprätthålla - än om de som är öppet utslagna för de är förhållandevis få, och nog måste väl fattigdomen vara större än så.
Ensamheten är ju större än så.

Evangeliets budskap är ett helt annat budskap än Ikea som har firat jul sedan oktober o de må vara hänt. Men proklamerar man ut att julstämning och sann julglädje är något man kan köpa sig till, så är det en lögn, julen kommer aldrig att vara något vi kan köpa oss till, den kan inte komma genom yta, julen den har vi i hjärtat. Den har vi i hjärtat givet som en gåva, en gåva som handlar om något så brutalt annorlunda som ett barn som är oss fött…
Om en Gud som kommer till oss som människa till oss i vår fattigdom som kan se så extremt olika ut i ett samhälle som vårt.

Befrielse för de fångna
Befrielse för de fångna, ja ha vilka är de då tänker vi? Och jag skulle vilja säga och vara så fräck att det är vi var och än av oss. DU och jag. Vi sitter alla fast i ditten och datten. Om inte annat i en rad av tankemönster, saker som bakbinder vårt liv och vår förmåga att bli dem vi är fullt ut. Det kan vara sår och grejor vi bär omkring på, oförsoning och möten som bakbinder oss, falska gudsbilder och självbilder. Men i allt detta finns det befrielse. ...

...syn för de blinda...

Inga kommentarer:

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...