fredag, februari 25, 2011

en liten text om hopp


1Då vi nu har gjorts rättfärdiga genom tro har vi frid med Gud genom vår herre Jesus Kristus. 2Han har gett oss tillträde till den nåd som vi nu lever i, och vi är stolta över hoppet att få del av Guds härlighet. 3Mer än så, vi är stolta över våra lidanden, eftersom vi vet att lidandet skapar uthållighet, 4uthålligheten fasthet och fastheten hopp. 5Och hoppet sviker oss inte, ty Guds kärlek har ingjutits i våra hjärtan genom att han har gett oss den heliga anden.

Att hoppas är något brutalt, hoppet skulle kunna ses som en kraft, eller ett seende - något som ser de som ännu inte finns. Något med en riktning. Hoppet är nära förknippat med längtan, men är inte nödvändigtvis en känsla utan ofta större än så.

Hoppet verkar vara det sista som överger människor i ytterst svåra situationer, och det verkar som (när man hört berättas om personer som suttit i koncentrationsläger osv.)att när hoppet lämnar en människa då dör hon.

Hoppet är tillskillnad från, längtan, visshet, förväntan, ofta förankrat i något som är utanför än själv. Väldigt få personer skulle nog säga att de "ytterst" sätt sätter allt sitt hopp till sig själva. Därför gäller det att rikta sitt hopp. Också därför att hoppet är en kraft som driver människan framåt. Sätter man då sitt hopp till tex ekonomisk trygghet kommer ens "hoppkraft" att användas till det.
Det djupa med hoppet är kanske främst att det inte endast är något som pekar framåt utan även något som man kan falla tillbaka på. Som kristen kan man falla i hoppet om en kommande räddning, men även i hoppet om att allt inte hänger på mig och mitt liv, utan att GUd är botten.

Hoppet går därför djupare än ytliga förhoppningar de är ofta riktade till omständigheter.
Förhoppningar och förväntningar behöver därför inte nödvändigtvis tala sant om livet eller situationer och kan därför leda oss "fel", men hoppet - djupvissheten är nära förbunden med sanningen oavsett vad den må innehålla.
Ibland kan hoppet tvinga än att just "hoppa" kasta sig ut, ibland att vara helt stilla "och bida tiden"
(för övrigt har min telefon o således även min kamera slutat fungera och är nu på lagning 3veckor.. torligen kommer det med anledning av detta "en liten text om slit och släng" ..hursom så kommer det därav lite färre bilder.)

2 kommentarer:

Daniel y Jenne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
marcus sa...

bra text! :-)

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...