måndag, oktober 10, 2011

Söndagens predikan del 1 Tacksamhet

Predikan Östermalmskyrkan 2011-10-09

Allt är oss givet - om tacksamhet.

Inledning:

För ett år sedan hörde jag Jonas Helgesson på Yllan i Kristianstad i samband med att Furuboda firar 50år. Han håller föredrag och ger oss sju punkter kring livet och så kommer han till den sista;

7. Jag försöker se på livet som en fet bonus

" När jag föddes trodde läkarna att jag skulle dö, de trodde till och med att min mamma skulle dö. Men vi överlevde! Vi har upplevt något stort tillsammans, och kanske är det därför vi är så tighta. "mamma hon har varit hejaklacken i mitt liv", och om jag nu har levt 32år av fet bonus."

Han pratade om hur tacksamhet lärt honom mycket, och att om han fick välja en mänsklig egenskap som den vackraste så skulle han säga att, " tacksamhet är den vackraste mänskliga egenskapen"

Rubriken för den här söndagens predikan skall inte misstas som ett ”glättigt” vi har fått alltJ utan skall läsas som att det vi har fått det har vi fått som gåva. Den här predikan ska vi se på en text där ett tack verkar göra hela skillnaden.. och se vilken kraft de finns i tacksamhet.

Det är bara en bokstav som skiljer ordet Tacksamhet från acksamhet..(som en pingstpastor lite fyndigt sa till mej i veckan)

Jag har ett mått för hur jag mår som jag använder ibland. Jag vet inte hur ni behandlar kringfolk, Folk som rör sej i ens närhet under dagarna men som inte spelar någon aktiv roll. Statister kan man säga, som brevbäraren, reklambudet, telefonförsäljaren på stan osv. Där kan man ganska bra läsa av hur jag mår. Och jag skulle säga att det är ett ganska bra sätt att läsa av sej själv hur man mår. Orkar jag hälsa, orkar jag säga tack ordentligt i kassan på coop, orkar jag säga hej till busschaffören, orkar jag säga nej tack på ett bra sätt till telefon försäljaren osv. För det verkar ju som att tacksamhet hänger ihop just med de, hur vi faktiskt mår?! Eller?

I Lukasevangeliet kapitel 17 läser vi följande text;

De tio spetälska

11 På sin färd till Jerusalem tog Jesus vägen genom Samarien och Galileen. 12 När han var på väg in i en by, kom tio spetälska män emot honom. De stannade på avstånd 13 och ropade: "Jesus, Mästare, förbarma dig över oss!" 14 Då han fick se dem, sade han: "Gå och visa er för prästerna." Och medan de var på väg dit, blev de rena. 15 Och när en av dem såg att han hade blivit botad, vände han tillbaka och prisade Gud med hög röst 16 och föll ner för Jesu fötter och tackade honom. Och han var samarit. * 17 Jesus frågade honom: "Blev inte alla tio rena? Var är de nio? 18 Har verkligen ingen vänt tillbaka för att prisa Gud utom den här främlingen?" 19 Och han sade till honom: "Stig upp och gå! Din tro har frälst dig."

Vad sker nu här? Jesus är på genomresa genom Samarien ryktet om honom börjar sprida sej. Folk har hört om de under som sker och det finns en rörelse runt honom. Och så kommer de gående och där på vägen kommer det tio spetälska män emot honom, förr trodde man att denna sjukdom var enormt smittsam och de människor som hade den fick leva utanför samhället. Så kommer denna grupp emot honom och de ropar; mästare förbarma dej över oss!! Och då svarar han gå och visa er för prästerna. En del av prästernas roll i samhället var just den att de kunde friskförklara och på så sätt göra de möjligt för människor att vara del av samhället igen.

Det som sker är att männen gör som han sagt. De går till prästerna och på vägen dit blir de friska. Det måste ha vart en oerhört märklig upplevelse…Det måste ha varit något som de alla i gruppen såg ske. Dessutom måste de ha varit något som märktes runtikring, kommer det en grupp av spetälska så märks det. Så står det;

När en av dem såg att han blivit botad vände han tillbaka..

Och här finner vi tre små ord som är oerhört viktiga Vände han tillbaka ..

..Och prisade Gud med hög röst och föll ned för Jesu fötter och tackade honom. Det är en rörelse här som verkar som att alla de andra gick miste om. Nämligen - Vända tillbaka. Och jag vet inte hur ni tänker men de är något i detta som jag känner igen mej i. Hur ofta är det inte som vi missar den rörelsen. ” Gud jag ber för de och jag ber för de, jag önskar och och.. ” och det är bra! Jag tillhör dem som tänker att allt som man säger till Gud är bra även om man ibland kan undra om vi tänker att han är jultomten.

Och då det väl sker, -undret - är det lätt att missa rörelsen ”att vända tillbaka” 18 Har verkligen ingen vänt tillbaka för att prisa Gud utom den här främlingen?" frågar Jesus.

Avdöma av Jesu utrop verkar det dessutom som att de andra var personer som tillhörde den judiska befolkningen - som kände Gud. Och trots att de kände Gud vände de inte tillbaka.

· T Tacksamheten lär oss att se på livet från ett annat håll..

1 kommentar:

Theresia sa...

kram fina lisa!!

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...