lördag, augusti 06, 2011

Korsvei 2011

Jag , Jakob, Marcus och Ida.. (med massa flera) drog till Norge i mitten av juli för att vara med på /om Korsvei festivalen 2011 i seljord i telemarken. .. ungefär 3500 personer från olika kristna traditioner samlas en knapp vecka för att genom; gudstjänst, konst, kreativitet, dans, samtal, storsamlingar, gemenskap, matlagning, osv.. - försöka utröna - VAD INNEBÄR DET ATT FÖLJA JESUS KRISTUS I EN TID SOM VÅRAN?.. jag brukar presentera det som att tänk er; Det bästa av Torpkonferensen, det bästa av folkmusikfestivalen Urkult, de bästa av socutläger och lägg sedan till mötet mellan olika generationer som finns i församlingen... så har du Korsvei festivalen.
..Vi möts i allt det där kreativa som påminner oss om vem Gud är.



... En stor och viktig del inom rörelsen är även dugnaden. Dugnad- alla drar ett strå till stacken. Lägg väl märket vid ett strå inte nödvändigtvis sitt eget. ..I en kultur där alla hjälps åt, vill man hjälpas åt ännu mera.. tjänande skapar tjänande. och det är en sådan symbolhandling när stora mötestältet töms på söndagen på en kvart då alla tar bänken de sitter på med sej ut. Underbart.



Under festivalen, precis innan "festhelgen" skall gå av stapeln inträffar som vi alla vet, det otänkbara. Och Norge är helt plötsligt ett annat land och inte såklart. Festivalen möts av nyheterna från håll och kanter och samtidigt känns det hela enormt overkligt då vi är i en så tight gemenskap som känns långt borta från det inträffade. Festivalledningen beslutar dock att hat skall mötas med kärlek och att ondska inte ska få stoppa det goda vi planerat! så vi ordnar den planerade solidaritetsmarknaden "baluba". Baluba förtjänar nästan ett eget inlägg men det hela går ut på att vi tillsammans ordnar en marknad med allt man kan tänka sej av kreativa saker; hårklippning, massage, dansuppvisning, loppisar, godis, fika, sackios banken- lämna in pengar o få mindre tillbaka, springlopp..osv....

..alla pengar som sedan tjänas in går till något projekt som vi beslutat att stödja i år till koptiska kyrkan i Egypten och ett projekt på filipinerna. Själva hade vi "svensk kvalité loppis och kaviarmacka" Tillsammans drog vi in 500.000 tusen norska kronor.. galna tider!! Några små killar samlade in hela 20 000 på utmaningen " vem ger mest?- män eller kvinnor?!" tysiskt nog vann männen som gav över tiotusen.. hej o hå..
..vi avslutade dagarna med en solidaritets marsch till stormötet "trouble will have an end sorrows be over!!.."


kom med nästa sommar till svensk Korsvei träff troligen på Öland!

Inga kommentarer:

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...