måndag, november 10, 2008

Den yttersta tiden

(långt långt.. delar ur senaste söndagens predikan)

Gud sade; ”vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden” Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.” ..
Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott. Det blev kväll och det blev morgon det var den sjätte dagen.

Vi kommer härifrån. Du och jag, vi är alla skapade till Guds avbild. Det var här allt började.
Från början fanns det något som var gott. En plats av tillit och tydlig tillhörighet. En plats där vi var tillsammans med vår skapare.
En plats där vi visste vilka vi var.
... och på olika omvägar vet vi att människan valde att lämna gemenskapen med sin skapare...

...till den här världen säder Gud sin son..




När han sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom kom de fram och sade. ”säg oss när det skall hända, Och vad blir tecknet för din återkomst och för tidens slut?” Jesus svarade: ” Se upp så att ingen bedrar er. Många kommer att uppträda under mitt namn och säga: jag är Messias och de skall bedra många. Ni kommer att få höra stridslarm och krigsrykten. Se till att ni inte låter skrämma er. Sådant måste hända men det är ännu inte slutet. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra. Allt detta är början på födslovärkarna. Då skall man utlämna er till att plågas och dödas, och alla folk skall hata er för mitt namns skull. Då skall många komma på fall och ange varandra och hata varandra. Många falska profeter skall framträda och bedra många. Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta. Men den som håller ut tillslutet skall bli räddad. Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma.



Vad är det som föregår det skeende som Jesus talar om vad är det som han säger innan vi kommer till den här passagen?

Evangeliet för oss fram i mötet med en Jesus som gör under efter under och svarar på en rad av frågor från fariséerna. Och som hela tiden försöker berätta om ett rike ett sätt att leva som kommer från Gud, om sonen som kommer ta på sig människornas alla överträdelser och ge sitt liv.
Jesus svarar ofta- ni tänker fel, har ni ingen tro, ser ni inte! Han avslöjar människornas dolda avsikter. Det är svårt för människan att se Gud. Vi vet inte vilka vi är...



...Jesus han samlar sina tolv lärjungar runt omkring sig och säger ”vi går nu upp till Jerusalem.”
Och så kommer det tredje utsagan om människosonens lidande. Rakt upp och ned- pang! hur han kommer att utlämnas till de skriftlärda och fariséerna och pryglas och så korsfästas och slutligen dö. Och på tredje dagen uppstå igen. Jag vet inte vad lärjungarna hörde när Jesus talade men det där på tredje dagen uppstå det låter lite fjuttigt på något sätt bredvid dömas till döden pryglas korsfästas.

Det blir nästan lite absurt att det som efter sker är att lärjungarna börjar diskutera vem av dem som kan få högra och vänstra platsen kring Jesus i himlen. Och det svar som Jesus ger är från ett helt annat håll.
- Den som vill vara stor bland er skall vara den andres tjänare, och den som vill vara först bland er skall vara den andres slav.
Inte heller människosonen har kommit för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.
Det är svårt för människorna att se Gud.

Och Jesus rider in i Jerusalem och möts med Jubelrop.. han är den de har väntat på.
Och det närmsta som förekommer är hur Jesus möter de olika frågorna kring uppståndelsen och vem är egentligen Messias? Och vilket är det största budet i lagen? Han möter deras inkrökta tankar-
”Ni tänker fel,..”och efter den dagen vågade inte heller någon ställa frågor till honom”
Det är svårt för människan att se Gud.

Jesus har minst tre gånger talat om människosonens död. I den yttersta tiden kommer det vara svårt för människan att veta vem hon är. Svårt att veta vart hon kommer ifrån, vem hon liknar och vi kommer att göra allt möjligt.
All möjlig skit.

Då skall många komma på fall och ange varandra och hata varandra. Många falska profeter skall framträda och bedra många. Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta. Men den som håller ut tillslutet skall bli räddad. Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma.

Härom dagen satt och fikade med en vän och så utbrister han att ”ja vad säger du? finns det något hopp för Sverige?” Finns det något hopp för världen? Ibland kan man ju knappt tro det. Det är svårt för människan att se Gud. Men det finns också andra stunder.

En av mina senaste lördagar när jag sitter vid ett av fikaborden på Ria Dorkas och dricker kaffe, möter jag hopp. Det har varit en ganska lugn morgon och egentligen har vi nog tänkt att det inte kommer att komma jättemånga. Det har precis varit löning. Hursom så kommer det en man Lasse heter han(fingerat namn). Och emellan åt när vi sitter ned och fikar har han sina klara stunder. Han är också kristen och har levt med Jesus i tjugo år. Vi har levt på olika platser.
Han berättar om sitt liv om sin familj som bor långt bort i andra änden av Sverige. Om hur missbruket har gjort att han har svikigt alla. Den enda han inte har lämnat är Jesus. Och den enda som inte har lämnat honom är Jesus. Han fortsätter att berätta om sin längtan efter att saker skall få ett slut. Hur han tänkte att han skulle sluta missbruka när barnen kom. Han berättar om rädslan som vi alla känner att öppna oss för människor. Om längtan efter tillit.


Han sätter ord på det mesta av längtan efter att Jesus skall komma tillbaka. Och vi avslutar vårt samtal med att han

Lasse citerar hela Uppb 21 om ett Rike som skall komma med en annan ordning.

Inom varje människa bor den där likheten till Herren Gud, vissheten om att vi är lika någon att vi är skapade för något annat än när allt är skit.

I den yttersta tiden kommer den längtan att intensifieras, och det kommer bli mer och mer tydligt vart vi kommer ifrån. Bara för att vi lever på ett visst sätt innebär inte det att det nödvändigtvis är det mest naturliga. Det kommer bli uppenbart hur otroligt långt ifrån den verklighet som Gud hade tänkt detta är. Människan är skapad till att veta vem hon är. Inte till det som gränslöshet o brist på sann identitet som frånvaron av Gud föder,inte till våld, perversitet, incest, misshandel, girighet, individualism, likgiltighet.

I den yttersta tiden skall budskapet om ett rike som är något helt annat förkunnas i hela världen och där det handling bryter fram kommer det vara ett vittnesbörd för alla folk, för alla oss. Vi får förkunna det med våra liv. Och därför kommer inte heller domen främst vara ett slutfällande utdömande utan så mycket mer en befrielse.

Gud kommer att sätta en gräns. Gud kommer att sätta en gräns för ondskan.


Herren Gud som genom sin son gav sitt liv för att jag skulle få vara sann lisa för att du skulle få vara sann du, som genom Jesus sagt- nu är det nog, kommer återigen att uppenbara att Han har sista ordet. Därför handlar den yttersta tiden om -att det snart kommer ett slut på allt det här!

Nog nu- våld, perversitet, personlighetsklyvning, nog nu incest, misshandel, girighet, nog nu individualism, likgiltighet, själslig nöd, svält, vånda, nog nu ensamhet!

Jo det finns hopp för den här världen!
Här om dagen höll jag en tre dagar gammal bebis. Pytte pytte liten hon heter Eden. Och när man sitter där med det lilla knytet är det som att sitta och hålla hela himlen i famnen. Ett mirakel.

Inom sig bär varje människa i sin likhet en längtan efter Gud, en längtan efter det som är gott. Du gör det, jag gör det, Eden, Lasse.


Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. Och herren Gud såg att allt han hade gjort var mycket gott.

Därför är den enda som Lasse inte har övergivit Jesus, och den enda som inte övergivit honom Jesus. Därför kan han citera hela Uppb 21 om ett rike med en helt annan ordning.




En ny himmel och en ny jord

Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer.
Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner ur himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man.

Och från tronen hörde jag en stark röst som sade: "Se, Guds tält står bland människorna, och han skall bo ibland dem, och de skall vara hans folk, och Gud själv skall vara hos dem,

och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta."

Och han som satt på tronen sade: "Se, jag gör allting nytt." Och han sade: "Skriv, ty dessa ord är trovärdiga och sanna."
Och han sade till mig: "Det har skett. Jag är A och O, början och slutet. Jag skall låta den som törstar dricka fritt ur källan med livets vatten.

Den som segrar skall vinna allt detta, och jag skall vara hans Gud och han skall vara min son.


”Så är det också vår himmelske faders vilja att ingen av oss små ska gå förlorad.”



och därför kan vi stämma in i bibelns sista ord häpna och i bävan
”Kom Herre Jesus Kristus, kom!”



(Delar ur söndagens predikan kyrkoåretstema den yttersta tiden, bibel hänvisningar 1Mos 1:26-28, Matt 20:26-28, Matt 24:3-14, Uppb 21:1-8, Matt 18:14, Lasse är ett fingerat namn.)







Inga kommentarer:

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...