torsdag, februari 15, 2007

olika röster


Män och kvinnor har samma religiösa och moraliska plikter och ansvar, och båda får samma belöning. Varje människa ska stå för konsekvenserna av sina handlingar: ”Och deras Herre svarar dem: ’Jag skall inte låta någon av er som arbetar och strävar, vare sig man eller kvinna, se sin strävan gå förlorad – ni är [alla] av samma rot [och skall lönas på samma sätt].’” (Koranen 3:195, se även 33:35, 74:38, 16:97, 4:124 och 57:12)Feminism är att inse att kvinnor är generellt underordnade män i dagens samhälle, och att vilja göra något åt det. Därför är Ung Vänster ett feministiskt förbund.
En viktig förutsättning för kvinnans frigörelse är ekonomiskt oberoende. Under lågkonjunkturer, då behovet av arbetskraft minskar, sprids åsikter som "kvinnans plats är i hemmet" med en förvånande hastighet.

Unga tjejer lever idag under ett hårt tryck att motsvara de förvridna ideal som sprids i reklam och media. Ung Vänster kämpar mot de skönhetsideal och den kvinnosyn som tvingar unga tjejer till ätstörningar. Vi kämpar mot prostitution, kvinnomisshandel, våldtäkt och porr, som är några av de grövsta uttrycken för kvinnoförtrycket. Den kvinnosyn som porren förmedlar drabbar alla kvinnor.

Ung Vänster kräver:...Till den Heliga Familjens fest den 30 december 2005 publicerar de nordiska, katolska biskoparna ett herdabrev om äktenskap och familj ”Att älska livet”.


I vår tid och miljö märker vi mer och mer att den klassiska kristna synen på dessa ting sätts i fråga, samtidigt som de flesta innerst inne längtar just efter ett harmoniskt äktenskap och familjeliv. Just nu förbereds en förändring av äktenskapsbalken i svensk lagstiftning. Förslaget är att göra den ”könsneutral”. En helt ny syn på människan håller på att ta form. Man går så långt att man hävdar att människans kön bara skulle vara en ”social konstruktion”. Man vill till synes göra om skapelsen. En revolution utan like håller på att genomföras. Därför vill biskoparna peka på det som både enligt naturen och uppenbarelsen är människans väg. Detta sker mot bakgrunden av flera aktuella frågor, som jag redan kommenterat: Svenska kyrkans kyrkomötes beslut att införa en välsignelseakt för samkönade par, instruktionen från Rom som förbjuder män med ”djupt rotade tendenser” till homosexualitet att prästvigas, rättegången mot pastor Åke Green. För att komplettera och förtydliga dessa ställningstaganden gör jag här en mer övergripande – och lite torr - sammanställning....


-2006-01-09 Som man och kvinna skapade han dem (1 Mos 1:27) av Anders Aborelius http://www.catholic.se/


det finns många röster. vi har varsin.

vi har varsin att bruka, nyttja, frukta, och låta förhärliga, leda till sanning och upprättelse för de människor som vi har runt omkring oss.

vilken väg man tar får man välja.

5 kommentarer:

marcus sa...

kul då att du går en kurs där det ska väljas vägar hejvilt...

matilda sa...

ska nya röster sjunga

många röster
en kör

Katarina sa...

Jag kommer. Typ klockan åtta i Ö-bro den 2 mars. Vet att ni är upptagna men har kollat lite med Josefine. Kan jag bo hos er, eller ska jag kolla med Matilda? Nästan hela gamla husstommen kommer ju att befinna sig i Örebro den helgen... om Bettan är där förstås. Har inte fått något besked någonstans ifrån, mer än att hon kanske ska servera. Men det får jag nog reda på alldeles strax då jag ska möta hög-höjds-Matilda i Sundbyberg. =) Kram kram

Anonym sa...

många kör en röster (vad e de?)

Rachel och Micke sa...

hej hej!
Roligt att du har lagt till mig och min.

Vi har varsin röst och tillsammans bildar vi så småningom en.

Kram kram

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...