torsdag, juni 29, 2006

en enda stor cellgrupp

nu under sommaren har hela kyrkan en stor cellgruppsgudstjänst för att sammanstråla och hålla fokus och umgås och möta Gud. Ikväll hade fredrik hand om det. kyrksalen var smyckad och möblerad på ett nytt sätt och annorlunda för att vara new life, annorlunda är ofta befriande. vi satt mittemot varandra på scenen på stolar och på matta. en del stod andra böjde knä. det var en tydligt litturgi som minner om många, många år tillbaka många, många steg. oh vi fick vandra med en timma. och vi fick upprepa orden tills vi fattat kanske ett uns av dess storhet. lova Gud min själ.. och det gör något med ens hjärta och själ. och vi fick vara tysta- och Gud fick vara stor för oss.

"finns inget annat än stillhet och tillit: Jag har lugnat och stillat min själ,…hoppas på Herren, nu och för evigt.

Ibland blir bönen stilla och tyst. En fridfull gemenskap med Gud kan ske utan ord. Jag har lugnat och stillat min själ, jag är som ett litet barn, som barnet i moderns famn. Som det nöjda barnet, som har slutat gråta och är i sin moders armar, så kan jag ha lugnat och stillat min själ i Guds närvaro. Då behöver bönen inte längre några ord, kanske inte ens tankar.

Hur är det möjligt att uppnå inre stillhet? Ibland är vi uppenbarligen tysta, och ändå har vi stora diskussioner inombords, kamper med tänkbara motparter, eller med oss själva. Att lugna våra själar kräver en slags enkelhet: Jag ägnar mig inte åt stora ting, åt det som övergår mitt förstånd. Tystnad innebär att inse att man inte kan komma så långt genom att tänka på sina bekymmer. Tystnad innebär ett överlämnande åt Gud av sådant som ligger bortom min förmåga. En stunds tystnad, även om den är väldigt kort, är som en hållplats, en sabbatsvila, ett stillestånd för bekymmer.

Tumultet i våra tankar kan jämföras med den storm som slog till mot lärjungarnas båt på den Galileiska sjön, medan Jesus låg och sov. Precis som de, kan vi vara hjälplösa, fulla av oro och inte lyckas lugna ner oss själva. Men för Kristus är det möjligt att komma oss till undsättning i alla fall. Som han hutade åt vinden ute på sjön och det blev alldeles lugnt, så kan han också lugna vårt hjärta, när det är uppfyllt med oro och bekymmer (Mark 4).

I vår tystnad hoppas vi och förtröstar på Gud. I en av psalmerna kan man läsa att tystnaden även är en form av lovprisning. Vi är vana att läsa början på psalm 65: Lovsång tillkommer dig, o Gud. Denna översättning följer den grekiska texten, men den hebreiska texten, som de flesta översättningar följer, lyder: Tystnad/stillhet är lovsång till dig. När ord och tankar kommer till ett slut blir Gud prisad i stilla förundran och tillbedjan.
(taizé)

röda klackskor och hanna har flyttat in och jag fick vara med. och få platser kan man längta till så som taizé


måndag, juni 26, 2006

en sak till..

en sak undrar jag också- vad skall man göra om hemförsäkringen bara gäller om alla fönster är stängda- och om man inte kan stänga fönstret?
det är det jag säger jag skall inte bo själv..

bild

tid
åkabil



o tankar, som flyga på lärkornas sätt mot dagningens himmel från fjärmande dal,
allt liv överblickande, tolka de lätt, de stummaste tingen och blommornas tal.
(dan andersson)


mindre ord mera bild man ser ju själv- och gissa vad sverige bilden föreställer. jag har haft det fantastiskt, det finns ingenting och allt att göra i vårt sommarhus -natur i varierande utseende, tystnad,Gud och tid och männiksor jag älskar familj o vänner. och är nu tillbaka i stockholm
hörs och ses om någon nu är här ler

måndag, juni 19, 2006

vackre vackre

cyklande ben ser längre än de som springer
gemensamma krafter och många ord.
en skylt där det stod " öppet lite då och då" - jag är långt ifrån stockholms tok stress.
konstiga små maträtter - jo utsidan har betydelse iallafall i den här aspekten.
vättern vattens svalkande och det blåser när man åker båt polkagrisar finns i alla sorter nu fler än när man var liten- vad tyder det på? kanske allt eller ingenting.
samtal om att fläka ut sitt liv - blog = det ? jag tror inte. frågor om om det handlar om att ha värsta livet att visa upp? nej jag tror inte det- ingen av oss har ju det. önskar mig inte ett värsta liv- önskar mig mera äkthet, sanning och att det hellre får konsta än vara enkelt.
önskar att bryta bekvämligheter och mönster.
önskar att lära mig vara i tystnaden och låta den ljuda som en basun emellan oss.
för det går väl att göra något, att förändra?

ett nattligt samtal om hur det kommer bli när man är femtio- "mina föräldrar åldras vackert"

jo vi hade en fantastisk dag igår vi fick ha elin helt för oss själva- två ogifta kvinnor och en giftas mogen. och senare många män- sven6a..

nu åker jag, karolina och joel h till min fars sommarhus som ligger vid bilden ovan. sverige kan vara vackert så att det skär i själen.
här fungerar inte min mobil telefon och den första halva dagen kommer jag se det som en förbannelse tills jag inser vilken befrielse det kan vara.
frid

lördag, juni 17, 2006

snigeltakt- min takt?

jag trodde jag skulle få en "snigelsommar" men det blir aldrig som man tänkt och kanske är det tur.. det finns vackra bilder och jag är i jönköping och försöker hålla mig hemma och mor har somnat och natten är ung och jag trodde jag skulle få en "snigelsommar" . och lars han gör vackra bilder med kor på.

skratt och tårta

det bor en sång i mitt hjärta- det bor ett skratt i min munn. det bor ett leende på våra läppar och det bor glädje och dans i mina ben. och allt för att Han mött mig rest mig upp och kallat mig sin och klätt mig i sin rättfärdighet av nåd pch åter nåd. tack att ni tar emot mig, tack för idag. (lägg väl märket till groda-ler)
jag har fyllt år igen.
bild nummer ett- jag fick en frukost på balkongen och till efterätt en chocklad & romkula en rosa- väldigt vacker så. tänkte bära omkring den under dagen iallafall spara den ett tag. men..
glömde att den tropiska hetta som anlänt till stockholm inte visar någon nåd.. en kvart senare till min förskräckelse.. värsta grejen.. hur gick det till..?
inget skall gå till spillo minsann.. en liten del av dagen.
har varit en fantastik dag så många människor att vara tacksamma över- nu hägrar småland och allt vad det innebär ses där.
sova sova

torsdag, juni 15, 2006

flickor


nyss pratade två kvinnor med sina män, en annan är hos sin och en jag vet har förlovat sig - TH och martin- det är fantastiskt.
det är lite annorlunda nu för tiden-som om vi liksom blivit fler, det känns bra. det är annorlunda och lika och bättre.
Och jo, jag syr en brudklänning till en av mina bästa vänner. Vi har kännt varandra i snart sex år, så många saker har hänt man fattar ju inte. kan knappt ha överblick över det senaste året utan att hissna.
hissnande består i en skräck blandad förtjusning det är så många saker.
men vi - vi känner varandra och ingen behöver vara rädd.
idag har vi cyklat omkring i stan och styrt upp många saker -band-bh-pärlor och så. att gifta sig är verkligen ett projekt i praktiskt avseende sett- ler. men oj vad vacker hon kommer att bli. -lycklig den mannen.
(matilda har tagit sönder fem saker i köket idag- konstigt. och vi har vunnit en match -tur )

onsdag, juni 14, 2006

måndag, juni 12, 2006

stockholms norrförorter

duvbo i mitt hjärta
det finns många norrförorter tro mig..
mellan solna och spånga bromsten kan man passera ett antal -duvbo alby, huvsta och det verkar som om alla cykelskyltar leder till sunbyberg fast de pekar åt olika håll och till ulvsundaindustri område. vidare har jag varit i solna, råsunda,påväg mot rissne och tänkt att jag inte känner igen mig. fokus har varit att inte hamna i bromma och inte ta den gamla tråkiga vägen..och fått lite ångest när jag ser en skylt med sollentuna station och vidare. tulegatan är en lång gata som har uppförsbacke på ena hållet och nedförsbacke andra. runt runt runt fram och tillbaka. lalalallala ja, jag har kört fel och i cirklar.. roligt men körigt. har pratat med olika folk och mött andra cyklister. idag har varit en dag då det inte går att duscha mellan alla gånger man blir svettig och det är bra.

men mest av allt fantastisk kväll med cellgruppsavslutning klippor och sol Stockholm är vackert som få ställen.. och det är bra när man kan cykla hem i linne och skorts vid tio på kvällen.

(och jag minns en gång när th sa att det är svårt att hitta i solna och kring ort, om man hamnar på fel sida e18 och pendeltåg är det kört.)



möster och former, vishet och frustrationer.
kryddor och frihet som smakar gott.
kryddor och andra platser som ger en bredare bild.

kontraster och likheter - vi välkomnade familjen Tejic igår i kyrkan med buller och bång och tårta och mycket skratt och tårar. färger och bildligrikedom som verkligen talar om vem Han är.

det är vår första sommarlovsdag,

barfota utan strumpor och skor vill jag dansa med dig.
barfota utan strumpor och skor vill Han tjäna dig
vill han sträcka sina armar mot dig och ta dig med i en dans du aldrig sett like till.
det går över törn och kvistar över mjuka sommar ängar över berg och djupa dalar.
den går igenom själen dunkel och igenom förälskelser och lycka. den bär genom vardag och ord, tal och klyschor genom tv och cykel genom fika och flärd. den handlar om mer än att snygg-gå i stan.
den bär längre och det är Han som för.
Och när allt stilla tysnant runt omkring så finns Han kvar- genom allt.

en kväll ute häromdagen sa en vän " vem har sagt att det står något om bekvämt i bibeln?!" tack för de orden de bär jag med mig, å må dem slå rot..

lördag, juni 10, 2006

fika fika

jag får jobba på detta fik.. idag sol mest överallt...
hetta från varmluftsugn och fönster, solbrända männsikor med sandaler som dricker jos på glas och undrar när badcafét skall öppna- det öppnar efter midsommar och har öppet vid fint väder mellan 10- 17 och det ligger på fredhällsklipporna och man åker dit med grön linje och går av kristineberg.. så nu måste ni komma. jag jobbar mest uppe i sommar alltså inomhus- rålambshovsvägen 65. bra tider har jag också kommer vara där mest hela tiden (öppet 9- 16 vardagar och 9-17 helger.)

det här inlägget blir lite av ett reklam inlägg. födelsedagsfika för mig och maria har vi hos H&M i bromsten åkantsgränd 7 kl 18.00 fredag 16juni - välkomna!!

sistens om siverts - många nya saker nu- imorgon ett troget och fantstiskt inslag- troget men aldrig tråkigt, kyrkan- mötas, hoppas, minnas, glädjas.

fredag, juni 09, 2006

mitt hem är inom mig -skalman?

örebro, örebro, bromsten, huset, jönköping, mellan landa landa mellan.
jag bor på olika ställen
ställen bor i mig
jag bor i ett ställe som finns inom mig som är rymder av rättvisa rymder av tro som är rymder av nåd och nöd
som är symder av höjda röster
rymder av hopp och glädje -längtan till det verkliga hemmet som kommer som är nu här
rymder av visshet att hos Honom faller alla masker och frågor och vila möter min själ, jo det är hemma, det är vardag.

jag har packat upp nästan alla sakerna och ätit havregrynsgröt tre dagar i rad, och tappat bort mobiltelefonen och varit befriad från samtal i ett halvt dygn och haft apstinens lånat telefon av vänner- och tagit igen.
mött många olika nya personer och gamla som fortfarande sätter djupa avtryck. människor sätter avtryck och det är bra och vackert och storslaget och kan göra ont.

det har varit många farväl och tack och hej och på återseende och välkommen-- familjen Tejic har fått uppehållstillstånd- sju års väntan äntligen över. nu kommer vardagen och det behövs fortfarande många människor.
i vardagen möter livet
i vardagen finns det plats för undringar, drömmar, avsked och påväg.

inom vardag baka baka och kaffe latte.

tisdag, juni 06, 2006

Sommar

Men du, o Gud som gör vår jord
så skön i sommarns stunder,
giv akt jag aktar främst diutt ord
och dina nådesunder.
Allt kött är hö, och blomstren dö,
och tiden allt fördriver blott Herrens ord förbliver.

Då må förblekna sommarns glans
Och vissna allt fåfängligt;
min vän är min och jag är hans,
vårt band är oförgängligt.
I paradis
han,huld och vis,
mig sist skall omplantera,
där intet vissnar mera.

CD aF Wirsén 1889

det är sommmarlovs vecka nu och vi beger oss till skolan igen och det är sista gången vi fikar i bilen och smular ned hela muppy och kaffe överallt och lyssnar på radio och hämtar västerår och ringer och säger att vi är sena och skrattar på parkeringen och undrar vem som lurat hit oss igen.. och GUD består genom alla avslut och uppbrott.
och jag är så tacksam

lördag, juni 03, 2006


jo ibland önskar jag att jag vore grönare i kanterna och att gröna saker skulle växa mer.. men så är det kanske inte. men man kan lära sig.
plantera planter olika saker...de växer olika bra beroende på..

fredag, juni 02, 2006

små små


det blir så lätt färglöst..beige beige..men inte nu

så nu var det dags

man kan ju börja undra, om ni undrar har jag och matilda "pluggdag"och lyssnar på lejonkungen skivan och gör kola - det kan inte vara tänkt att det bara skall förtäras på julen.
ja skyller alltså all denna aktivitet till att jag pluggar och förövrigt har flyttat till örebro (just nu bromsten). en blog en blog.. det finns personer jag lovat att skaffa en sådan när jag flyttar, sen tänker jag att det kan vara ganska kul.
ord är kul och viktiga- oviktiga, stora-små, allvarliga- skojiga, undrande- frågande, makt- givande, frihet- tvång, vackra-hårda, älskande- tvingande, fruktan- hoppingivande. ord är olika saker.
så vi hörs

Du kanske också gillar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...